Center for Renhold

Kopenhagen, Denmarken

Het mooiste gat van de stad

Hauser Plads ligt in het hart van de middeleeuwse binnenstad van Kopenhagen. Het plein is onderdeel van de openbare ruimte rondom de eveneens door karres+brands en Polyform ontworpen winkelstraat Købmagergade. De voormalige parkeerkelder onder Hauser Plads is getransformeerd tot kantoor van de schoonmaakdienst van de gemeente, en vormt door zijn verdiepte ligging een verborgen parel in de historische kern. Het project is een goed voorbeeld van hergebruik (verouderde parkeergarage) en dubbel grondgebruik (speeltuin en de vestiging Reinigingsdient Centrum) in een historische context. 

Het Center for Renhold is de nieuwe uitvalbasis voor de 75 schoonmakers van de stad, en biedt tevens onderdak aan de schoonmaakwagens. De voorzieningen omvatten douche-faciliteiten, kleedkamers, een kantine, parkeerplaatsen en een kantoorfunctie met vergaderruimte. De primaire werkplekken en personeelsruimtes zijn georganiseerd rond een verdiept gelegen patiotuin. De gebogen glazen wanden van de patio bieden een maximale daglichttoetreding in het gebouw en een royaal uitzicht vanuit de werkruimte, zodat de tuin een verlengde wordt van de binnenruimte. De golvende vormen van de verdiepte tuin leggen een directe verbinding met het bovengelegen speellandschap: op het bovengrondse plein ligt een speeltuin voor verschillende kinderdagverblijven in de directe omgeving. 

De binnentuin is voorzien van verschillende typen beplanting, die door de seizoenen heen van kleur en textuur veranderen. De flagstone bestrating vormt plekken voor een koffiepauze zodat de patio ook kan dienen als buitenwerkplek. De verscholen binnentuin biedt een constante wisselwerking tussen binnen en buiten, tussen de bebouwing beneden en het recreatieve landschap boven – en een luwte in het continue ritme van de omliggende stad. 

Project data
Location ​Kopenhagen, Denmarken Google Maps
Assignment ​Ontwerp transformatie ondergrondse parkeergarage tot vestiging reinigingsdienst
Size ​1,000 m² BVO
Design ​2009
Construction ​2010 – 2012
Status ​Gerealiseerd
Client ​Gemeente Kopenhagen
Budget ​€ 2,5 miljoen
Team ​Bart Brands, Sylvia Karres, Charlotte Ernst, Joost de Natris, Anna Sobiech
Joint venture with

Polyform Arkitekter (KBP.EU)

Copyright

KBP.EU, Ty Stange, Torben Petersen

Award

Copenhagen Municipality Architectural Award 2012

Related projects